POWER CONTROL KFT.
T/F: 24-536 505

Mobil: 30 9-334 561

powercontrol@vnet.hu    
2316 Tököl Vince Ipartelep  

 T/F: 24-489 985

Mobil: 30 9-624 772

 www.powercontrol.hu

 
Vízvágó Lézervágó Plazmavágó Lángvágó Marógép Technologizáló ABS TESZT Térkép   Kezdőlap

     


 

Anyagvastagság (mm)

 


Tel : 06 30 9 334 561                  06 30 9 624 772

SPI lézervágó berendezések

Általános áttekintés

Az SPI története a mélytengeri hírközlés különleges igényeinek is megfelelő megoldásaival kezdődött. Földrészek közt a tengerek mélyén extrém körülmények közt is hibátlanul működő lézeres eszközök kifejlesztése volt a cél.  Köszönhetően a kőkemény elvárásoknak rendkívüli paraméterekkel rendelkező technológia került kifejlesztésre. Azt mindenki el tudja képzelni, hogy a tenger mélyére beüzemelt lézereknél megengedhetetlen a paraméterek ingadozása, a meghibásodásról nem is beszélve. A kijavításra nincs mód, illetve csak horribilis összegekért valósítható meg, miközben a felhasználó máris dollár milliókban kezdheti kalkulálni a veszteségeit. Az SPI lézerei így a megszokott 40-50 ezer üzemórás élettartammal szemben 450.000 órát ígérnek.

Ez a fejlesztés ma már az iparban is elérhető, semmit sem csorbítva azon előnyökből, mint a meghökkentően kis méret, extrém sugárminőség, hőmérséklet független teljesítménystabilitás, egyszerű integrálhatóság, sokoldalú felhasználhatóság, átlátható szoftveres kezelhetőség és nem utolsó sorban a kiváló ár/érték arány.

A lézer működése

2002-es megjelenésükkor a fiber lézerek még csak 50mW teljesítménnyel rendelkeztek, de a piaci igények nyomására a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára eljutottunk a 400 Wattig.

Az R4-es modellek 2007-ben kerültek ki a piacra, elnevezésük a 4. generációs fiber technológiára utal. Ennek alapja a szendvics struktúrájú üvegszáloptikában megvalósított, két irányból történő diódapumpált gerjesztés, ami három üvegszál vezetőben jön létre.

A kis helyigényű elrendezés magas hatásfokú, kiváló sugárminőségű lézerfény kilépését valósítja meg. A gerjesztő üvegszálas tekercsek egymás utáni, sorba kötött elrendezésével érik el az energia megsokszorozását, így lehetővé téve a nagy kimenő teljesítményt. A modell képes folyamatos (CW) és impulzus üzemű működésre is.

Az SPI 25W –tól 200W –ig kínálja folyamatos üzemű léghűtéses forrásait, de ha az alkalmazás úgy kívánja, vízhűtéssel akár 400W is rendelkezésre áll. Energia fogyasztása alacsony, így a 200W-os kivitel kevesebb, mint 1 kW felvett teljesítményt igényel az 1 fázisú, 230V –os hálózatról, miközben akár 2 mm vastag rozsdamentes acéllemezt is képes átvágni.

A források teljesítménytől függetlenül 19”-os rackben kerülnek elhelyezésre, melyből a flexibilis lézerfény kábelen keresztül történő sugártovábbításnak köszönhetően egyszerű technológiai integrálást tesz lehetővé a felhasználóknak. A meglévő CNC vezérlésű vágógépekre is könnyen integrálható, hisz mindössze egy RS232-es port is elég a vágási paraméterek kézbentartására. A meghibásodás valószínűsége csekély és karbantartásra sincs szükség.

 

A lézer működését egy egyszerű példán keresztül tudjuk szemléltetni. Biztosan mindenki emlékszik még gyerekkorából arra a kísérletre, játékra, mikor a nagyító segítségével a napfényt egy kis pontba fókuszálva értük el, hogy a fa, vagy papír felizzon, meggyulladjon. A lézer is hasonló elvet követ. A berendezésből kilépő nyers sugarat a fókuszáló optika segítségével egy pontba fókuszáljuk, így érjük el a nagy teljesítmény sűrűséget kis területen, mely ezáltal alkalmassá válik az anyagmegmunkálásra. Fókuszáló optikából több tipus létezik, attól függően, hogy mekkora anyagvastagságot szeretnénk átvágni, vagy mennyire finom megmunkálást akarunk elérni. Az 1. ábra jól szemlélteti a fókusztávolság változásának hatását. A fókusztávolság növekedésével ugyan nő az átvágható anyagvastagság, de vele arányosan nő a foltátmérő is, ezáltal csökken az energiasűrűség, mely így több energia bevitelét igényli. A mindenkori kialakítás nagyban függ a megmunkálandó anyagtól, annak vastagságától. A megfelelő optika kiválasztáshoz állunk szíves rendelkezésükre.

                                                           1. ábra

 

Láthatjuk, hogy a fókusztávolság mindenkori megtartása, sarokpontja a lézeres megmunkálásnak, a maximális eltérés körülbelül 0,5-1mm lehet. Ennek elérésére többféle vágóoptika is rendelkezésre áll:

- Nagy pontosságú CNC gép, valamint megbízható vágóasztal esetén elegendő egy rögzített vágófejes megoldás.

- Azonban többnyire a megmunkálandó anyag vastagsága nem egyenletes a teljes felületen. Ekkor olyan vágóoptikát alkalmazhatunk, mely egy kiegészítő elektronika segítségével képes Z irányban követni az egyenetlenségeket.

 

Az érzékelést a vágófejbe beépített kapacitív szenzor végzi, mely 0,1 mm-es pontosságot biztosít. A magasság érzékelő egység kezelőszerveivel, de akár ezen keresztül, számítógépes kapcsolattal is szabályozhatjuk a Z értéket. A 2.ábra az érzékelő egységet szemlélteti.

                                                           2.ábra

Lézeres vágás

A lézeres vágás a fókuszált lézersugárral történik. Fontos megjegyeznünk, hogy a vágáshoz segédgázok felhasználása szükséges. A segédgáz lehet nitrogén, oxigén valamint argon.

A segédgázoknak két szerepe van:

- Tisztántartják az optikát

- Aktív szerepet játszanak az anyag vágásában

 

A vágóoptika végén egy dűzni található, mely a segédgázt koncentráltan a vágási élbe továbbítja. A lézer által felhevített fémet, lágyacél esetében – a lángvágáshoz hasonlóan- oxigén gázzal égetjük el.

 

Az aluminiumnál és rozsdamentes acélnál nitrogén segédgázt alkalmazunk, - nagy nyomáson - hogy az olvadáspontig hevített fémet a vágási élből kifújja. A lézerek azon anyagokat képesek megmunkálni, melyek azt elnyelik. Az SPI Fiber lézerei 1064 nm-es tartományban üzemelnek, ez az emberi szem számára láthatatlan.

  

 

Lézervédelem

Mint már korábban említettük, a lézer berendezés nem látható tartományban üzemel. A lézersugár a szembe jutva károsítja azt, így mindenféleképpen szükséges valamilyen védelem a dolgozók számára. Az egyik megoldás, hogy a lézerberendezés egy elszeparált teremben található, ahova a dolgozók csak speciális lézervédelmi szemüvegben léphetnek be munkavégzés céljából. Ha ezen feltételek nem adottak, a lézeres vágógépet egy (fém) paravánnal kell körülvenni, az ott dolgozók pedig lézervédelmi szemüvegben léphetnek a paravánon belülre. Javasolt egy olyan munkahely kialakítása, ahova belépve, -egy biztonsági kört megszakítva - a lézer kikapcsol, így megelőzve a balesetet.

Ha szeretné megtudni, hogy a lézer hogyan illeszthető az Ön technológiájába, akkor jelentkezzen és mi szaktanácsadásunkkal állunk szíves rendelkezésére.

Tel : 06 30 9 334 561                  06 30 9 624 772


 

 

Fémlézer:

TRUMPF szilárdtest lézerek

A szilárdtest-lézerekre jellemző, hogy a lézer aktív anyaguk egy kristály, általában
 Nd-YAG vagy Nd-YVO kristály. A kristályt optikailag gerjesztve jön létre a lézerfény, ami alkalmas különböző anyagok megmunkálására. A gerjesztés módja meghatározza a lézer típusát. Az ívlámpával gerjesztett lézerek folyamatos üzemben működnek: a kisugárzott fény folyamatos, nincs megszaggatva. Villanó lámpát használva impulzus üzemben működik a lézer, a lámpa felvillanási üteme határozza meg a lézerfény frekvenciáját. Speciálisabb energiaközlési mód az, amikor a kristályt nagy energiájú lézerdiódákkal gerjesztjük. Ebben az esetben a diódák fénye folyamatos, de a lézer felépítésétől függően a kilépő lézerfény lehet impulzusos is, ezek az ún. Q-kapcsolt lézerek. A TRUMPF szilárdtest lézerekre jellemző
 a magas sugárminőség, a hosszú élettartam és az alacsony üzemeltetési költség. Ezeknek a lézereknek az egyik legnagyobb előnye, hogy a lézerfény optikai kábeleken továbbítható a sugárforrástól a megmunkálás helyéig. Ennek köszönhetően rugalmasan integrálhatóak
 gyártósorokba és könnyen kombinálhatóak ipari robotokkal. Lézer fénykábelek A TRUMPF szilárdtest lézerek egyidejűleg maximum hat fénykábellel működhetnek. A kábelben lévő szál magátmérője a sugárminőséggel összefügg, mely a munkatávolságot határozza meg. Minél jobb a sugárminőség, annál nagyobb munkatávolság illetve nagyobb fókuszmélység
 érhető el azonos foltátmérő mellett. Ennek nagy előnye, hogy a hegesztési folyamatok során keletkező megolvadt anyag cseppek nem szennyezik az optikát. Az optikai kapcsolók segítségével a sugár egyik kábelről a másikra 50 ms alatt tud átváltani, valamint a sugár meg is osztható egyidejűleg több kábel között fix-, illetve állítható sugárosztókkal. A sugárkapcsolás és megosztás tetszőlegesen is kombinálható. Ennek eredményeképpen egy lézer akár több, különálló munkaállomást is kiszolgálhat, illetve egyidejűleg különböző típusú folyamatokat is végezhet, úgy mint hegesztés és vágás. Ez a technológia a TRUMPF specialitása már évek óta, folyamatos fejlesztés és optimalizálás alatt áll. Fókuszáló optikák
 szilárdtest-lézerekhez A lézersugár csak a fókuszáló optikával együtt képes szerszámként funkcionálni. A lézerfény, miközben áthalad az akár 50 méteres kábelen, nem veszít a fókuszálhatóságából. A fókuszáló optika végzi a sugár egy fókuszpontba történő koncentrálását.

 

A TRUMPF különféle

optikákat ajánl az alkalmazások

széles köréhez

A CFO (Irányított Fókuszáló Optika) esetén

minden funkció elektromosan monitorozott,

és a Telepresence-en keresztül is elérhető.

A védőüveg szennyezettsége ebből

következően online nyomon követhető.

A programozható fókuszáló optika

(PFO) a sugarat egy kétdimenziós, beprogramozott

útvonal mentén mozgatja.

A sugár két útvonal között néhány milliszekundum

alatt képes átugrani. Ez azt

jelenti, hogy a lézer akár megszakítás

nélkül is képes hegeszteni.

Egy robot segítségével a PFO munkaterülete

jelentősen megnövelhető. A robot

mozgása és a PFO sugárterelése megfelelően

összehangolható. Ez a ”röptében

hegesztő” rendszer teljesen új lehetőségeket

nyit, és lézer kihasználtságát nagymértékben

megemeli.

Termékeink között találhatóak ezeken

kívül a vezérlés nélküli hegesztő-, és vágófejek

(BEO).

 

TRUMPF LASERNETWORK

A TRUMPF LASERNETWORK lehetővé

teszi a lézereszközök és munkaállomások

egymás közti kommunikációját. Ez

nagyban megnöveli a termelékenységet

és a rendelkezésre állást.

A lézer fénykábel segítségével egy lézereszköz

több megmunkáló állomáshoz

is képes lézersugarat juttatni. Ha a termelésben

több lézer is működik párhuzamosan,

akkor ezek képesek egymás feladatát

átvenni, illetve egymást kisegíteni.

A TRUMPF LASERNETWORK garantálja,

hogy a lézer kommunikálni fog a robotokkal

és/vagy a munkaállomásokkal,

valamint más lézerekkel, illetve ezek robotjaival

és munkaállomásaival is. Egyszerűen

összefoglalva, a munkaállomás

megkéri a neki szükséges lézerenergiát

a hálózatra kötött lézereszközöktől.

Ha egy lézereszköz karbantartás miatt

leáll, a többi képes a feladatait ideiglenesen

átvenni. Ehhez egyszerűen a lézer

fénykábelt át kell dugni a megfelelő kimenetbe.

A programokban nincs szükség

semmilyen módosításra. A hálózat észleli

a változást, és automatikusan reagál

az új követelményekre. Ez nagyon fontos

az összetett rendszerek biztonságos

üzemeltetése szempontjából.

 

A lézervezérlés

A TRUMPF szilárdtest-lézerek a TRUMPF

legújabb generációs lézervezérlőivel

kerülnek felszerelésre. Egy központi

vezérlőegység kezeli nem csak a sugárforrás

vezérlő funkcióit, de irányítja és

ellenőrzi a sugárelosztó komponenseket

is. A megjelenítésre és a programozásra

egy szokványos, Windows alapú PC alkalmazható.

A lézer teljesítménye szükség esetén

modulálható. Követhet egy előre megtervezett

felfutási élet, vagy akár egy külső

online jelet is. Teljesítmény felfutások és

sebesség függő lézerteljesítmény ugyanúgy

programozható, mint alkalmazásfüggő

teljesítmény szekvenciák vagy impulzus-

csomagok. Az egyedi alkalmazásokhoz

akár 200 különböző program is

tárolható, melyek mindegyike tartalmazza

a lézer paramétereket és a sugárelosztó

utasításokat. A programok akár

manuálisan, akár külső vezérlő jellel indíthatóak.

 

A lézervezérlés

A TRUMPF szilárdtest-lézerek a TRUMPF

legújabb generációs lézervezérlőivel kerülnek

felszerelésre. Egy központi vezérlőegység

kezeli nem csak a sugárforrás

vezérlő funkcióit, de irányítja és ellenőrzi

a sugárelosztó komponenseket is. A

megjelenítésre és a programozásra egy

szokványos, Windows alapú PC alkalmazható.

A lézer teljesítménye szükség esetén

modulálható. Követhet egy előre megtervezett

felfutási élet, vagy akár egy külső

online jelet is. Teljesítmény felfutások és

sebesség függő lézerteljesítmény ugyanúgy

programozható, mint alkalmazásfüggő

teljesítmény szekvenciák vagy impulzus-

csomagok. Az egyedi alkalmazásokhoz

akár 200 különböző program is

tárolható, melyek mindegyike tartalmazza

a lézer paramétereket és a sugárelosztó

utasításokat. A programok akár

manuálisan, akár külső vezérlő jellel indíthatóak.

Szerviz és Telepresence

szolgáltatás

A Telepresence egy, a TRUMPF világszerte

elérhető, egyedülálló szolgáltatása.

Több mint 1000 mérési érték tárolódik a

Telepresence segítségével, és a működési

és vezérlési paraméterekkel együtt hozzáférhető

bármikor modemen keresztül.

A vevő kívánságának megfelelően lehetséges

az is, hogy a TRUMPF egy specialistája

a Telepresence-en keresztül megelőző

karbantartást végezzen a lézeren,

így a hibák gyorsan diagnosztizálhatóak,

kiértékelhetőek és az esetek többségében

azonnal orvosolhatóak. A legtöbb

szervízkiszállásra így nincs többé

szükség, és az állásidők jelentősen csökkenthetőek.

A TRUMPF 23 országban tart szervízcégeket.

A Telepresence segít optimalizálni

a szervizkiszállás előkészületeit, és

hatékony segítséget nyújt a helyszínen

dolgozó szerviztechnikusnak is.

 

Disk lézerek

A disk lézer a szilárdtest lézerek és a

félvezető lézerek briliáns kombinációja.

A félvezető lézer biztosítja a magas

pumpálási hatásfokot, míg a szilárdtest

lézer a jó sugárminőségért felelős. Az

eredmény a magas teljesítmény és jó

sugárminőség kombinációja, amely a

teljes teljesítménytartományban állandó.

A csökkentett fókuszátmérőnek köszönhetően

a disk lézerekkel nagyobbak az

előtolási sebességek és rövidebbek a ciklusidők,

minek hatására alacsonyabb

hőterhelés érhető el. Ez kimondottan előnyös

alumínium hegesztésénél,

vagy vékony fémlemezek

vágásánál.

A disk lézereket a lámpapumpáltakhoz

képest nagyobb

hatásfok (25% fölött)

jellemzi, mely alacsony energiafogyasztást

tesz lehetővé.

A korszerű dióda-lézerek

hosszú élettartamúak és megfelelő

teljesítmény tartalékuk

van, melyeket dióda-pumpamodulokba

szervezve szükség

esetén a kieső forrás feladatát

is át tudják venni.

 

6

Lézerberendezés HL 383 D HL 556 D HL 703 D HL 1003 D

Lézerteljesítmény* [W] 380 550 700 1000

Sugárminőség [mmomrad] 12 25 12 12

Lézerfény kábel [μm] 300 600 300 300

Lézerberendezés HL 1106 D HL 2206 D HL 3306 D HL 4406 D

Lézerteljesítmény* [W] 1100 2200 3300 4400

Sugárminőség [mmomrad] 25 25 25 25

Lézerfény kábel [μm] 600 600 600 600

Technikai adatok:

a munkadarabon, a lámpa teljes élettartama alatt szabályozva. A max. kimenő teljesítmény és a lézerteljesítmény közötti eltérés a

szabályzásra fenntartott tartalékból adódik.

A TruDisk lézerek előnyei:

Nagy kimenő teljesítmény szabályozott,

ismételhető sugárminőséggel

Nagy munkatávolság mellett is kis

fókuszátmérő

Nagy munkaterület a programozható

fókuszáló optikával (PFO)

Teljesítményszabályozás a megismételhető

műveleti eredményért

A fénykábel működés közben is csatlakoztatható

Érzéketlenség a munkafolyamatból

adódó lézerfény-visszahatásokra

Egyszerű pumpamodul-csere; három

perc alatt

Hűtőkompresszor integrációjának lehetősége

Alacsony energiaigény a magas

hatásfoknak köszönhetően

Akár hat fénykábel, vagy a TRUMPF

LASERNETWORK hálózata is csatlakoztatható

Hosszú fénykábelek használatának

lehetősége

A technikai adatok változtatásának jogát

a TRUMPF fenntartja.

Lézerberendezés TruDisk TruDisk TruDisk TruDisk TruDisk TruDisk

1000 2002 3002 4002 6002 8002

Lézerteljesítmény* [W] 1000 2000 3000 4000 6000 8000

Sugárminőség [mmomrad] 2 8 8 8 8 8

Lézerfény kábel [μm] 50 200 60 200 200 200

Technikai adatok:

* a munkadarabon, a dióda teljes élettartama alatt szabályozva.

Impulzusüzemű szilárdtestlézerek

A TRUMPF-féle impulzusüzemű szilárdtest-

lézereket mind az iparban, mind a

mechanikai workshop-okban használják.

Költséghatékonyságukkal és tartósságukkal

az elmúlt évtizedek alatt számos

ágazatban bizonyítottak: a precíziós

gépészetben, elektronikában, elektrotechnológiában,

gyógyászatban, szerszámiparban

és az autóipari beszállítóknál.

Az impulzusüzemű lézereknél a munkadarabon

mérhető átlagteljesítmény

mellett energiáról kell beszélni. Az impulzusok

teljesítménye, és időtartama mellett

azok ismétlési frekvenciája is meghatározza

a megmunkálás eredményét. Ezekkel

a berendezésékkel ”energia adagokban”

lehet hegeszteni, mely rendkívül kis hősokkzónát

illetve finom felbontású varratot

eredményez.

A TRUMPF az impulzusüzemű szilárdtestlézerek

két családját fejlesztette ki:

HL 101P fúrólézer

TruPulse lézerek

HL 101 P fúrólézer

Az Impulzus üzemű HL 101P lézerberendezés

minden jellemzője a különböző fúrási

illetve precíziós vágási feladatokhoz

illesztett. Rövid impulzus időtartamok,

nagy impulzus ismétlési ráta és nagy

impulzusok közti stabilitás jellemzi ezt

a berendezést. A választott fókuszátmérő

és fókuszhelyzet állandó és független a

lézer kimenő teljesítményétől.

A HL 101P-nél az impulzusok szélessége

80μs és 1ms között, az impulzus teljesítmény

pedig 8 kW-ig állítható. A

munkafelületen mérhető névleges lézer

teljesítmény (80 W) úgy lett meghatározva,

hogy az a gerjesztő lámpák teljes

élettartama alatt garantálható legyen.

Ez azt jelenti, hogy mindig ugyanaz

az eredmény érhető el a munkafolyamat

során. A fókuszpont mérete és pozíciója

a beállított teljesítménytől függetlenül

mindig állandó. Ez garantálja a hegesztési

pontok és varratok minőségének állandóságát.

A nagy impulzusteljesítmény segítségével

az olyan anyagokat, mint például a

wolfram, vagy a molibdén magas olvadási

hőmérséklettel lehet hegeszteni, de

az olyan anyagok is hegeszthetők, melyekről

nagy a visszaverődés, vagy jó vezetők.

Ilyen anyag például a réz. Kitöltő

anyag használata is lehetséges.

Az impulzus energia pontosan szabályozható.

A lézer eltérítő rendszerébe

épített érzékelők segítségével garantálható

az értékek folyamatos mérése és

feljegyzése.

Lézerberendezés HL 101 P

Átlagteljesítmény* [W] 80

Max. impulzus 8

teljesítmény [W]

Max. impulzus energia [J] 8

Impulzus időtartam [ms] 0,08–1,0

Impulzus időtartam [ms] 0,08–1,0

Sugárminőség [mmomrad] 4

Lézerfény kábel [μm] 100/150

Technikai adatok:

TruPulse lézerek

Az új generációs TRUMPF impulzusüzemű

lézerek kombinálják az évtizedes tapasztalatot

a legújabb technológiával.

Minden paraméternél javulás tapasztalható

az előző generációhoz képest. A

gyors valós idejű teljesítményszabályozás

nagyfokú pulzusok közti stabilitást és

pontos reprodukálhatóságot garantál.

Az impulzus ismétlési frekvenciát a maximális

impulzus energia és az átlagteljesítmény

limitálja. Az új vezérlőrendszer

kiterjesztett impulzus alakformálást, és a

frekvencia növelésének érdekében, az

átlagteljesítmény rövid ideig tartó jelentős

meghaladását teszi lehetővé. Ez a

munkacikluson belüli hegesztési időt

minimalizálja.

Az érintőképernyővel és forgató-nyomógombbal

történő működtetés nagyon

egyszerű és könnyen elsajátítható. Az

operátor-panel eltávolítható, és akár a

megmunkálás helye mellett is használható.

A kompakt kivitelű mobil berendezések

bármilyen gyártási környezetben

használhatóak, és elérhetőek opcionális

víz, vagy levegő hőcserélővel is.

 

A TruControl 1000 vezérlő program teljesen

új. Akár 200 program is tárolható,

valamint a támogató funkciók a szoftvert

kiváltképp felhasználó-baráttá teszik.

Az impulzus formák grafikusan szerkeszthetők

és hasonlóan egyszerűen skálázhatók.

Egy impulzus folyam rámpázása

például csupán egy paranccsal megvalósítható.

A szoftver frissítése USB-porton

vagy online megvalósítható.

Amennyiben hiba történik, a True-

Control 1000 mélyreható analízist tesz

lehetővé. A Telepresence (távjelenlét)

szolgáltatás segítségével az analízist

egy TRUMPF képviselet is elvégezheti.

A lézerberendezésben több mint 500

paraméter van felügyelve és mérve, illetve

szükség esetén biztonságosan a

TRUMPF-nak küldve. Ennek segítségével

a legtöbb hiba orvosolható, és a szervíz

beavatkozás optimálisan előkészíthető.

Impulzus üzemű,

Q-kapcsolt TruMicro

lézerek

Mindegy hogy vágásról, strukturálásról,

anyageltávolításról vagy fúrásról van szó,

a lézerek egyre gyakrabban kerülnek

alkalmazásra a mikromegmunkálások

terén. A TRUMPF bemutatja az új, innovatív

szilárdtest lézereket, a TruMicro

lézercsaládot, amelyet kifejezetten ilyen

típusú feladatokra hegyeztek ki. Ez a lézertípus

Q-kapcsolt működése miatt rendkívül

rövid ideig tartó kW-os impulzusok

előállítására képes.

A lézerek dióda pumpált, Q-kapcsolt

kivitelűek és néhány rendkívül figyelemre

méltó tulajdonsággal rendelkeznek:

Difrakció-határolt sugárminőség

Rövid impulzusok 10 és 80 ns között

Az impulzusok egyesével változtathatóak

Legkiválóbb impulzus energia stabilitás

és átlagteljesítmény

Legkiválóbb lézersugár helyzet és alak

stabilitás

Az eredmény:

A legjobb pontosság és reprodukálhatóság

az ipari környezetben.

A TruMicro lézerek kiváló tulajdonságai

leginkább nagy

pontosságot és ismételhetőséget

igénylő anyageltávolítási feladatoknál

használhatóak ki. Megmunkálhatóak

vele félvezetők,

kerámiák és mindenféle fém.

Alkalmazási példa: Hengerfej

palástfelületének vagy napelemek

megmunkálása.

A TruMicro sorozatú lézerek

a tápegységből és a lézerfejből

állnak 

TRUMPF CO2 lézerek

A CO2 lézerek felépítése nagyban eltér

a szilárdtest lézerekre jellemző belső

szerkezettől. Ezekben egy CO2-N elegy

töltetű cső található, amit a gáztérbe

bevezetett nagyfeszültség hatására kialakuló

ív gerjeszt. A CO2 lézerek jellemzője

a nagy teljesítmény melletti jó sugárminőség,

a robosztus kivitel és a megbízható

működés ipari körülmények között is. A

TRUMPF több mint 20 éves tapasztalattal

rendelkezik a CO2 lézerek fejlesztésében

és gyártásában.

Világszerte több, mint húszezer TRUMPF

TruFlow lézer biztosítja a magas fokú minőséget

és megbízhatóságot az ipari termelésben.

700 W-tól kezdve akár 20 kW-os

teljesítményig állnak rendelkezésre a

TruFlow lézerek.

A diffúziós hűtésű, zárt (sealed) kivitelű

TruCoax lézer ötvözi a nagy teljesítményt

a kiváló lézer minőséggel.

 Hullámhossz 10,6 μm, továbbiak igény szerint

Kimeneti stabilitás a névleges

teljesítmény függvényében ± 2%

Folyamatosan változtatható kimenet 5%–100%-a a névleges teljesítménynek

(modulációs mód)

az impulzusfrekvenciától függően

Lézer impulzusszélesség 10 μs–cw

Laser gas in L/hr (cu ft/hr) He, N2, CO2: 13, 6, 1

(0.46, 0.22, 0.04)

TruFlow 8000 –

TruFlow 20000

A lézerek széles skáláját felvonultató TruFlow

sorozat felfogható valóságos hegesztő erőműként is.

A rezonátor nagyfokú termodinamikus stabilitása

lehetővé teszi a szélsőséges körülmények közötti

ipari alkalmazást.

Kategória TruFlow CO2 Lézer

Termék TruFlow 8000, TruFlow 12000,

TruFlow 15000, TruFlow 20000

Felhasználási terület Hegesztés, felület megmunkálás

Komplett rendszerek TruLaser Cell Serie 7000

TRUMPF LASERCELL 1000 PowerTrain

TRUMPF LASERCELL 1005

TruFlow 15000

 

 

TRUMPF TruFlow lézerek

TRUMPF TruFlow lézerrendszereket kiemeli

a különösen magas megbízhatóságuk

és költséghatékonyságuk.

A különösen modern, felügyeletet nem

igénylő mágnescsapágyas radiális turbó

ventillátorok biztosítják a gáz hatékony

áramlását, ezáltal pedig a kiváló hűtést

és az optimális hatásfokot.

A TruFlow sorozat moduláris felépítésű és

az összeállításuk igény szerint módosítható.

Az opcionálisan rendelhető HQ lézereket

a fizikai határokat megközelítő

sugárminőség jellemzi.

A TruFlow lézerek lehetőséget biztosítanak

a Teleservice-n keresztüli felhasználóbarát

vezérlésre.

Mindezek mellett az Ön saját rendszerébe

történő OEM integrációs lehetőséget

is biztosítjuk. Magától értetődik,

hogy az ehhez szükséges összes szakmai

ismeretanygot és későbbi támogatást is

biztosítjuk.

 

TruFlow 700 –

TruFlow 7000

Univerzális CO2 lézer hegesztéshez,

vágáshoz

Sok ezer TRUMPF lézer nagy sikerrel

működik világszerte – mind a saját

lézer rendszereinkben, mind pedig a

felhasználók saját rendszereibe integrálva.

A TRUMPF az összes minőségi és

megbízhatósági kívánalmat tejesíti.

 

Kategória TruFlow CO2 Lézer

Termék TruFlow 700, TruFlow 1200,

TruFlow 1500, TruFlow 2000,

TruFlow 2700, TruFlow 3200,

TruFlow 4000, TruFlow 5000,

TruFlow 6000, TruFlow 7000

Felhasználási terület Vágás, hegesztés felület megmunkálás

Komplett rendszerek 2D lézer rendszerek

TruLaser 7025 / 7040

TruLaser 5030 classic / 5040 / 5060

TruLaser 3530

TruLaser 3030 / 3040 / 3060

TruLaser 2525

3D lézer rendszerek

LASMA

TruLaser Cell Series 7000

TRUMPF LASERCELL 1005

TRUMPF LASERCELL CUT 5

TRUMPF LASERCELL 1000 PowerTrain

TRUMPF LASERCELL 6005

Csővágó rendszerek

TruLaser Tube 5000

TruLaser Tube 3000

A TruFlow lézerek kategóriái:

 

14

TruFlow 8000 12000 15000 20000

Névleges teljesítmény W-ban 8000 12000 15000 20000

Teljesítmény eloszlás low order

Sugár minőség1 K (M2) 0.26 (3.8) 0.24 (4.2) 0.2 (5.0)

Teljesítmény felvétel2 84 120 155 200

100%-os kapacitáson, kW-ban

Impulzus frekvencia 310 Hz–100 kHz

A sugárforrás méretei, 1665 x 1524 x 1100 (65.6 x 60.0 x 43.3)

H x SZ x M mm-ben, (inch)

A sugárforrás tömege kg-ban, (lb) 1400 (3175) 1500 (3308) 1520 (3352)

A szekrény méretei, 2200 x 800 x 2100 3000 x 800 x 2100 5200 x 800 x 2100

SZ x M3 x M mm-ben (86.6 x 31.5 x 82.7) (118.1 x 31.5 x 82.7) (204.7 x 31.5 x 82.7)

(inch)

A szekrény tömege kg-ban (lb) 1470 (3241) 2220 (4895) 2300 (5072) 4000 (8820)

Hullámhossz 10.6 μm

Kimeneti stabilitás a névleges ± 2%

teljesítmény függvényében

Folyamatosan változtatható ki- 5%–100%-a a névleges teljesítménynek

menet (modulációs mód) az impulzusfrekvenciától

függően (RF)

Lézer impulzusszélesség 10 μs–cw

Laser gas in L/hr 48, 10, 2 (1.70, 0.35, 0.07)

(cu ft/hr) He, N2, CO2

Műszaki adatok:

 

 

 

TRUMPF TruCoax lézerek

Kompakt diffúziós hűtésű lézer, mely kíváló

sugárminőségének köszönhetően fémlemezek

hegesztéséhez illetve vágásához is

használható.

A TruCoax 2000 egy vékony lemezek

megmunkálására alkalmas, diffűziós hűtésű,

magas susárminőségű lézer. Kompakt

mérete és kis súlya különösen alkalmassá

teszi robotba való integrálásra (beépítésre).

A TruCoax 2000 lézert az Ön rendszerébe

történő OEM integrációra is ajánljuk.

Magától értetődik, hogy az ehhez

szükséges összes szakmai ismeretanygot

és későbbi támogatást is biztosítjuk.

 

TruCoax 2000

Névleges teljesítmény W-ban 2000

Teljesítmény eloszlás TEM00

Sugár minőség1 K (M2) 0,9 (1,1)

Teljesítmény felvétel2 33

100%-os kapacitáson, kW-ban

Impulzus frekvencia 10 Hz–100 kHz

A sugárforrás méretei, 1960 x 510 x 540

H x SZ x M mm-ben

A sugárforrás tömege kg-ban3 250

A szekrény méretei, 1420 x 800 x 2000

SZ x M x M mm-ben

A szekrény tömege kg-ban 970

Hullámhossz 10,6 μm

Kimeneti stabilitás a névleges ± 2%

teljesítmény függvényében

Folyamatosan változtatható kimenet 5%–100%-a a névleges

(modulációs mód) teljesítménynek

az impulzusfrekvenciától függően (RF)

Lézer impulzusszélesség 2 μs - cw

Lézer gázok l/h-ban, Premix He, = 0,01 = kb. 250 gáz csere

N2, CO2 intervallum minden 72

órában a beépített Premix

palackokkal

= kb. 2 év folyamatos

üzemelés lehetséges

3 műszakos munka esetén

 

 

Műanyag és fa lézer

4000X2000mm 

  3 T CNC Lézervagó 120W Műanyag Plexi 20mm Fa 15mm
120W Co2 lézer Partnerünk:                           www.quantumlasertech.hu

 

SPECIFICATIONS ULCR-100/120
Rated Power* 100 or 120 watt
Wavelength 10.6µ
Power Stability +/-10%
M2 1.2+/-.2 (100) 1.4+/-.2 (120)
Beam Size (Near Field) 4+/-1mm
Beam Divergence (Full angle) 5+/-1mR
Polarization Linear
Pointing Stability 200µR
Optical Pulse Rise or Fall Time 120+/-40µS
Optical Delay Time 38+/-10µS
Optical Modulation 100% up to 5KHz
Modulation Signal Type TTL Compatible
Cooling Integrated air/water
Weight 82lbs. (37.1kg) - Class IV
Environmental  
Ambient Temperature (Operational) 50-95°F (10-35°C)
Relative Humidity <90% (Non-condensing)
Power Requirements  
DC Input Voltage 48.0 VDC
RMS Current (CW, Including Fan) 36 A
   

 Kezdőlap